Ciuchy, gadżety i crafting Sorca
Sorc jako DPS powinien zrobić wszystko żeby zadawać jak największe obrażenia. Przez to jego ekwipunek powinny wypełniać itemy dające “Magic Boosting Power”. Na początku wiadomo, nie należy przesadzać z wielkością Manastone’ów spokojnie wystarczą 12-tki potem 16-tki by przy levelach 23-28 zacząć wkładać 19-tki i 21-nki. Warto również pomyśleć o HP i dorzucić tam i uwdzie ze dwa Manasone’y HP +55. Czasem te 100 HP przeważy w pojedynku.
Myślę, że przy sprawnej drużynie w Endgame, DPS Sorca nie będzie już taki istotny. Bardziej bedzie przydatny jego CC dlatego uzasadnione logicznie jest z czasem przerzucenie ciężaru Manastone’ów z MBP na HP. Ale mogę się mylić. Najlepiej mieć dwa sety.
Jeśli chodzi o armory. Na początku nie ma co szaleć. Levele robimy na tyle szybko, że nie warto inwestować w niebieskie sety. Ja dopiero na levelu 28 wycraftowałem sobie niebieski armorek. Kosztowało to przyznam niemało zachodu i pomocy kolegów z Legionu ale efekt jest naprawdę tego wart. Mamy tutaj po jednym slocie na Manastone więcej i spore bonusy do HP dzięki czemu przeżywalność naszej postaci wzrasta. O wyglądzie nie wspomnę.
Jeżeli chodzi o to czego używać w walce to jestem zwolennikiem Orbów. Mają one w porównaniu z księgami większy DMG i bonusy do Magic Boosting Power. Eksperymentując zauważyłem, że jednak dzięki Orb’om obrażenia są większe mimo, że na Księgach rzadziej zdarzają się faile (bonus do Koncentracji). Na orbach nie warto oszczędzać. Podstawa to niebieski orb, podniesiony do co najmniej +3. Taki oręż wystarczy na kilka następnych leveli.
Co do craftingu, uważam, że Sorc będzie świetną szwaczką. Bardzo przyjemnie uszyć coś dla siebie – zwłaszcza jeśli krytuje za pierwszym (no może drugim) razem. Drugą profesją crafterską, którą należałoby rozważyć jest alchemia – źródło bezcennych potek do życia i many. Dzięki alchemii bedziemy mogli wykonać też samodzielnie Orba lub Księgę. Na końcu nasze zainteresowanie powinno paść na kucharstwo, gdzie sporządzimy jedzonko zwiększające Magic Boosting Power i kilka innych statystyk.